Logo VRUBrandweer

Brandweer in ontwikkeling

De brandweer in onze regio is continu in ontwikkeling. Dat is niet alleen nodig om een zo goed mogelijke brandweer voor onze burgers te zijn, maar ook om de brandweer betaalbaar te houden. Hiervoor spannen we ons dagelijks in. Hoe de toekomst van de brandweer in Nederland er volgens ons uit ziet, zie je hiernaast in het filmpje. In onderstaande thema's lees je meer over de gebieden waar we ons in gaan verbeteren.

images/Beeld%20vast/fotograaf_chrishardie.jpg

Sirenes

 

images/Beeld%20vast/fotograaf_brandweernl.jpgSirenes (WAS-palen)
Het landelijk sirenenetwerk is bedoeld om tijdens een ramp of een ernstig ongeval de bevolking snel te kunnen waarschuwen. Het alarmeringssysteem van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt onderhouden door KPN en Siemens. Medewerkers van de VRU drukken op de knop waarmee de sirenes afgaan, mocht dat noodzakelijk zijn. Op de eerste maandag van de maand wordt om 12.00 uur precies de sirene getest. Dit doen we om te checken of het systeem goed functioneert. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Hoe werkt dit precies? Dat zie je hiernaast in het filmpje.

 

Doorgeven niet afgaan sirene
De sirenes zijn bedoeld om buitenshuis te horen. Het waarschuwingssysteem is dusdanig ontworpen dat mensen die buiten zijn worden gewaarschuwd om naar binnen te gaan. Was je buiten en heb je de sirene niet gehoord op het testmoment, dan horen wij dit graag. Je kunt dit aan ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van je postcode. De sirene wordt niet getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.


Wat moet je doen als de sirene gaat?
Als de sirene op een andere moment gaat, dan op het reguliere testmoment, dan moet je het volgende doen:

  • Ga naar binnen
    Binnen loop je zo min mogelijk gevaar. Dat geldt voor iedereen. Als je buiten bent, werkt of winkelt, ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de gelegenheid bij jou te schuilen. Zie je dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.
  • Sluit ramen en deuren
    Bij een ramp of zwaar ongeval kunnen gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Je beschermt jezelf door te schuilen in een woning of gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet als dit mogelijk is de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic)
  • Luister naar de calamiteitenzender
    Als de sirene gaat, zijn RTV Utrecht (televisie) en Radio M (radio) de officiële calamiteitenzenders. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Je krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. Als er een grote crisis is, kan het zijn dat op www.crisis.nl meer informatie wordt gegeven.

 

Wilt je voorbereid zijn op een crisis, bekijk de website www.denkvooruit.nl om voorzorgmaatregelen te nemen.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »