Logo VRUBrandweer

Hoe voorkom je brand?

Een gemiddelde huiskamer staat binnen 4 minuten helemaal in brand. Je kunt dan al gestikt zijn door de rook, nog voordat de brandweer er is. En wist je dat als je slaapt, je de rook niet ruikt? Daarom is het zo belangrijk dat er geen brand ontstaat. Jij kunt je ouders daarbij helpen.

fotograaf theolagendijk

Rookmelders

Stel je voor dat er 's nachts brand is in huis. Je zou denken dat je dan wel wakker wordt van de rooklucht. Maar is dat niet waar! Als je slaapt, ruik je niets. En in rook zit een giftig gas, dat koolmonoxide heet. Door de rook raak je al binnen een paar minuten bewusteloos.

Lees meer

Vluchtplan

Als er brand bij jou thuis is, weet je dan hoe je het snelst het huis uit komt? Ook als het huis donker is? Overleg dit eens met je vader, moeder, broertjes of zusjes. Spreek bijvoorbeeld af welke route je neemt, wie de huisdieren redt en waar je naartoe vlucht.

Lees meer

Blusmiddelen

Een beginnende brand in je huis kun je soms zelf blussen. Maar probeer dat alleen zolang je zonder moeite en gevaar weg kunt komen. Op tijd stoppen dus! Het is veel belangrijker dat je zelf in veiligheid bent. Bedenk ook dat rook altijd giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!

Lees meer

Veilig omgaan met apparaten

Veel apparaten thuis werken op elektriciteit. Denk maar aan de computer, de televisie, de magnetron en de wasdroger. Erg handig, maar je moet wel goed met deze apparaten omgaan. Anders kunnen ze brand veroorzaken.

Lees meer

Veilig koken

Help je je ouders wel eens met koken? Dan is het slim om heel voorzichtig te zijn met het gasfornuis of de elektrische kookplaat.

Lees meer

Veilig versieren

Als het feest is, bijvoorbeeld Kerstmis, Divali of Chanoeka, wil je misschien je eigen kamer versieren. Met de volgende tips doe je dat veilig.

Lees meer

Veilig klusjes doen

Help je af en toe met klussen? Of klus je zelf wel eens? Zorg dan wel dat je het veilig doet. Denk na bij alles wat je doet.

Lees meer

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »