Logo VRUBrandweer

Spreekbeurt of werkstuk

Informatie nodig voor je spreekbeurt of werkstuk? Hier lees je alles over de brandweer. Wat doet de brandweer eigenlijk en hoe is het ontstaan? Wat dragen ze en waar rijden ze in? Bekijk voor meer informatie ook het filmpje hiernaast.

images/Beeld%20vast/panddoorzoekenklein.jpg

De geschiedenis van de brandweer

Heel vroeger was er geen brandweer. Als er brand was, moest iedereen zelf maar zien dat hij op tijd vluchtte. Om de brand te blussen, mocht je blij zijn met de hulp van je buren.

Lees meer

Wat doet de brandweer?

De brandweer heeft verschillende taken. Je denkt natuurlijk meteen aan brand blussen. Maar ze helpen bijvoorbeeld ook bij verkeersongelukken en mensen in het water. En ze proberen ook brand te voorkomen, door te controleren of gebouwen wel aan de regels voldoen.

Lees meer

Beroeps- en vrijwillige brandweer

In Nederland zijn ongeveer 27.000 brandweermannen en –vrouwen actief. Een klein deel hiervan (ca. 4.500) werkt in beroepsdienst, de rest werkt als vrijwilliger. Beroepsbrandweermensen zijn vooral in de grotere steden te vinden.

Lees meer

Brandweervoertuigen

Het meest opvallend aan de brandweer zijn de grote rode auto's, die zich met veel licht en lawaai een weg banen door het verkeer, op weg naar in nood verkerende mensen of dieren. Maar we hebben nog veel meer voertuigen.

Lees meer

Wat dragen brandweermensen?

Giftige rook, hitte, gevaarlijke gaswolken, besmet water.... de brandweermannen –en vrouwen moeten heel wat kunnen doorstaan. Daarom dragen ze goed beschermende kleding en ademluchttoestellen. Zo kunnen ze onafhankelijk van de gevaarlijke omgeving ademhalen.

Lees meer

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »