Logo VRUBrandweer

Wat doe je bij brand?

Vimages/Beeld%20vast/fotograaf_zensutherland.jpg

Je kunt een heleboel doen om brand te voorkomen. Maar als er toch brand ontstaat, onthoud dan de volgende zinnen:

 

 • 1-1-2, daar red je levens mee
  Is er brand in huis? Waarschuw dan iedereen in het huis en zorg dat je zo snel mogelijk veilig buiten komt. Bel daarna gelijk 1-1-2.
 • Niet hollen, maar rollen
  Als jouw kleren in brand staan, moet je niet gaan rennen. Dan worden de vlammen juist groter. Je kunt de vlammen op drie manieren blussen: met water, door op de grond te liggen en te rollen over de vloer, of met een speciale blusdeken die je in de winkel kunt kopen.
 • Eerst water, de rest komt later
  Als je brandwonden hebt, dan moet je deze koelen met zacht stromend, lauw kraanwater. Maar als dat niet in de buurt is, kan het ook met natte doeken of zelfs slootwater. Alles is beter dan niks.

 

Alarmnummer 1-1-2

Het alarmnummer 1-1-2 bel je alleen als er iets ernstigs aan de hand is. Dus niet alleen bij brand, maar ook bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk.

Bij 1-1-2 willen ze altijd van je weten:

 • welke hulpdienst je nodig hebt (brandweer, ambulance, politie)
 • hoe je heet
 • wat er gebeurd is
 • waar het gebeurd is
 • en of er mensen gewond zijn.


1-1-2 , daar speel je niet mee
Bel 1-1-2 alleen als het echt nodig is. Soms bellen mensen dit nummer terwijl het niet nodig is. Dat is vervelend. Stel je voor dat er op het zelfde moment iemand belt die wel echt hulp nodig heeft en moet wachten. Dan komt de brandweer misschien te laat. Gelukkig kunnen de mensen van de alarmcentrale tegenwoordig bijna altijd zien wie er belt. Het is dus ook niet zo slim om zomaar het alarmnummer te bellen.

Als je 1-1-2 belt, krijg je verbinding met de alarmcentrale. Deze centrale werkt voor alle hulpdiensten. Dus niet alleen voor de brandweer, maar ook voor de ambulance en de politie. Je moet dus zeggen wie je nodig hebt. Je wordt dan direct doorverbonden naar de goede plek.

U bevindt zich op de publiekssite van de brandweer in regio Utrecht. Bent u samenwerkingspartner, bestuurder of raadslid? Klik dan door naar VRU.nl »